Terug

Uitdaging

De Ketelbrug onderging tussen november 2012 en maart 2013 een ingrijpende renovatie om de levensduur van de beweegbare brug te kunnen verlengen. Het beweegbare deel kreeg twee compleet nieuwe stalen brugvallen, daarnaast werd het bedienings- en besturingssysteem vervangen, evenals de bewegingswerken.

Na een grondige voorbereiding door de werknemers van Solidd, vond het werk op locatie plaats in de periode tussen 1 januari 2013 en 1 maart 2013. De brug werd in deze maanden niet bediend voor scheepvaartverkeer met een masthoogte groter dan 12 meter. Het betrof een technisch hoogstandje e.e.a. in zo'n korte tijd te verrichten.

Vanaf januari 2013 ging de gehele elektrotechnische installatie eruit. De Ketelbrug kreeg vervolgens een volledig nieuwe elektrotechnische installatie. In twee lange weekenden werden de brugvallen vervangen. Voor het vervangen van een brugval had Solidd vier dagen de tijd. In het eerste weekend werd het eerste val er met twee kranen van ieder 650 ton uitgetild, waarna het nieuwe val werd ingehesen. In het volgende weekend vond hetzelfde plaats met het tweede brugval. De nieuwe brugvallen werden gekoppeld aan de ballastkist die in de kelder zit. De oude ballastkist werd hergebruikt. Na het inhijsen van de nieuwe vallen werd de volledige nieuwe aandrijving geplaatst en gekoppeld aan de brug, vervolgens werden de elektrotechnische installaties geinstalleerd.

De grootste uitdaging aan dit project, betrof de beperkte tijd voor het uitwisselen van de brugvallen, het beperken van de (vaar)wegverkeersoverlast en de omvang van de brugvallen, e.e.a. in combinatie met het voldoen aan de laatste inzichten van de elektrotechnische bediening en besturing. Tevens het bijzondere transport, dat midden in de winterperiode plaats moest vinden. De brugvallen werden vanwege de omvang rechtopstaand over het water vanaf de werkplaats in Bergum naar de locatie getransporteerd.

Technische Specificatie

LENGTEBREEDTEGEWICHT
Brugval west incl. hoofdliggers29,8 m14,1 m151 ton
Brugval oost incl. hoofdligger29,8 m17,9 m187 ton

  • ISO 9001
  • EN ISO 3834-2
  • EN 1090-1
  •  VCA**
  •  CO² prestatieladder