Terug

Ontwerpen

Het ontwerp is het resultaat van een in 2009 uitgeschreven prijsaanvraag van de gemeente Zoetermeer, de opdracht betrof het ontwerpen van een brug die als markeringspunt kon dienen voor de diverse fietsverbindingen in de regio.

Op 21 juni 2014 is de tweejaarlijkse Gemma Smid Architectuurprijs, voor het meest gewaardeerde nieuwbouw project in Zoetermeer, toegekend aan de Jan Waaijerbrug. Uit 6 genomineerde projecten koos de vakjury van het architectuurplatform Zoetermeer het ontwerp van Syb van Breda & Co architects als winnaar. De argumentatie van de jury was als volgt: "De brug sluit perfect aan op de omgeving. De lange golvende lijnen leggen op een natuurlijke manier een verbinding tussen het Westerpark en de Nieuwe Driemanspolder. De brug is een knap staaltje van engineering, waarin techniek en vormgeving in elkaar overgaan".

Uitdaging

De Jan Waaijerbrug (fiets- en voetgangersbrug) verbindt het Westerpark en de Nieuwe Driemanspolder met elkaar. De brug is ca. 280 meter lang en loopt over de trambaan van RandstadRail en de Leidschendamseweg (N469). De brug is gemaakt van volledig recycleerbare en onderhoudsvrije materialen, zoals Corten- en roestvrijstaal. De PV-cellen bovenop de lantarenpalen produceren 2,5 keer, de voor de brug zelf benodigde energie.

De brug werd in de productiehallen van Solidd Steel Structures in secties gebouwd, om zo getransporteerd te kunnen worden. De brugdelen zijn in 19 nachtelijke transporten naar de Randstad vervoerd. De brug is afgebouwd op locatie en uiteindelijk in zijn geheel op de plaats van bestemming gehesen. Het afbouwen op locatie bleek een uitdaging door wisselende weersomstandigheden en lastige werkposities. Het project is woensdag 4 september 2013  succesvol opgeleverd.

  • ISO 9001
  • EN ISO 3834-2
  • EN 1090-1
  •  VCA**
  •  CO² prestatieladder