Terug

Ontwerp/Realisatie Hollandse Iepbrug

In onderaanneming van K_Dekker bouw & infra b.v. heeft Solidd het ontwerpen, tekenen, leveren, fabriceren, conserveren en gebruiksgereed monteren van de beweegbare fiets- en voetgangersbrug over het Noordhollandsch Kanaal te Amsterdam voor haar rekening genomen. De brug bestaat uit een draaibrug, vaste aanbrug en loopbrug tussen landhoofd oost en draaipijler en is inclusief elektromechanische aandrijving en elektrotechnische installaties geleverd. De Hollandse Iepbrug is onderdeel van het project "Sprong over het IJ" dat bedoeld is om het steeds drukker wordende fiets- en voetgangersverkeer van Amsterdam Noord naar het Centrum beter te verdelen.

De brug is gebouwd volgens ontwerp van de gemeente Amsterdam in samenwerking met uitvoerend architect; Rudy Uytenhaak en Partners Architecten.

De maakbaarheid binnen het vooraf bepaalde “beeldkwaliteitsplan” is bij veel projecten de uitdaging, zo ook hier.
Het compacte ontwerp (ranke constructie), in combinatie met het toepassen van de juiste temperatuurgradiënt resulteerde in een behoorlijke vervorming van het dek, met de nodige uitdagingen ten gevolge. Bij deze draaibrug bijvoorbeeld de oplegging, waarbij de opzetwerken binnen een zeer compacte constructiehoogte moesten worden ingebouwd. De compacte inbouwhoogte gaf ook grote beperkingen bij het inpassen van de ballast. Daarnaast vroegen de in aluminium gegoten balusters met in de handregel verscholen led-verlichting de nodige aandacht.

Ondanks deze uitdagingen heeft dit alles uiteindelijk geresulteerd in een prachtige brug.

Technische specificatie Iepbrug

LENGTE

BREEDTE

HOOGTE

GEWICHT

Draaibrug37m8,3m7,7m(dek)150T
Ballast30T
Aanbrug19m8,3m7,7m(dek)60T

  • ISO 9001
  • EN ISO 3834-2
  • EN 1090-1
  •  VCA**
  •  CO² prestatieladder