Terug

Ontwerp/Realisatie Herenwalsterbrug

Onze afdeling Service & Onderhoud heeft in 2024 in opdracht van de Gemeente Heerenveen het groot onderhoud van de Herenwalsterbrug voor haar rekening genomen. Het werk betrof o.a. het renoveren van de val, hameistijlen, balanspriemen, hangstangen en leuningwerk, tevens het vervangen van de hydraulische installatie, lagers, oplegstoelen en het plaatsen van een tijdelijke fietsbrug. Het uitgangspunt daarbij was dat de brug betreffende werktuigbouw, hydrauliek en conservering zodanig hersteld zou worden, dat de levensduur van de brug de komende 30 jaar verzekerd zou zijn.

In een tijdsbestek van vijf weken is de complete brug gedemonteerd, gerenoveerd, voorzien van een nieuwe conserveringslaag en opnieuw gemonteerd. In die vijf weken zijn op locatie ook zaken aangepast om ervoor te zorgen dat de brug de komende jaren weer veilig is. De brug is tijdens deze weken gestremd geweest voor gemotoriseerd verkeer, het fiets- en voetverkeer kon gebruik maken van een tijdelijke brug.

Bij de totstandkoming van dit project heeft Solidd als hoofdaannemer met meerdere onderaannemers succesvol samengewerkt. Van begin tot eind is het project in goede banen geleid en in overleg met zowel onderaannemers als opdrachtgever is het werk voor alle partijen zo efficiënt mogelijk ingericht. Als spin in het web heeft Solidd ook het volledige project- en omgevingsmanagement begeleid. Op deze manier werden zowel onderaannemers, opdrachtgever als de bewoners van Heerenveen zo goed mogelijk ontzorgd. Het korte tijdsbestek waarin de brug compleet gedemonteerd en weer toegankelijk voor autoverkeer moest zijn leverde een uitdaging op, evenals het verticaal transport, door de ligging midden in het centrum van Heerenveen.

Technische specificatie Herenwalsterbrug

LENGTE

BREEDTE

HOOGTE

GEWICHT

Brugval8,5M7,2M0,5M+/- 18T
Balans12,4M4,5M2,1M+/- 25,5T
Hameipoort0,7M2,5M9,0M+/- 5T

  • ISO 9001
  • EN ISO 3834-2
  • EN 1090-1
  •  VCA**
  •  CO² prestatieladder