Terug

Ontwerpen

De N231 is een belangrijke schakel tussen het in het zuiden gelegen achterland richting Amsterdam en met name naar de bloemenveiling te Aalsmeer. De oude brug uit 1930 was sterk verouderd en niet meer in staat de verkeersstroming correct te geleiden. De bestaande brug fungeerde regelmatig als flessenhals voor het verkeer richting Amsterdam en Aalsmeer. Met de komst van de nieuwe brug behoren deze opstoppingen tot het verleden. De nieuwe brug is sterk verbreed, waarbij voor fietsers en voetgangers aan beide zijden een aparte fiets- en voetgangersstrook is aangelegd. 

Bijzonderheden
De brug is onder architectuur gebouwd, met een zeer in het oog springend design van hameistijlen en balans. De architect heeft zich laten inspireren door de ledematen van de bidsprinkhaan en de vorm van de fameuze Jedi Starfighter uit StarWars. De brug betreft een verkeersklasse 60 brug en heeft een elektrisch hydraulische aandrijving.

Transport
Door de verbreding van het brugdek waren de brugdelen van een dermate omvang dat een normaal transport over het water niet mogelijk was. De brug en de balans zijn daarom via de Staande Mastroute verticaal getransporteerd naar Alphen a/d Rijn en aldaar door een 650-tons kraan plat neergelegd op een ponton, om de te lage Oranje Nassaubrug te kunnen passeren, waarna de laatste 5 kilometer kon worden afgelegd.

Technische Specificatie

LENGTEBREEDTEGEWICHT
Brugdek15.6 m15.0 m85 ton
Balans incl. ballast20.4 m17.8 m160ton
Doorvaart10.50 m

  • ISO 9001
  • EN ISO 3834-2
  • EN 1090-1
  •  VCA**
  •  CO² prestatieladder