Terug

Uitdaging

In Sneek moest een uniek bouwwerk verschijnen, een viaduct met een vrije overspanning van 32 meter, uitgevoerd in de combinatie hout en staal. De complexe vorm, de 32 meter overspanning, de combinatie hout en staal en dat alles in de zwaarste verkeersklasse, maakten het ontwerp en de uitvoering een enorme uitdaging.

Bouw en transport
Door de lengte van het brugdek waren de brugdelen van een dermate omvang dat een normaal transport niet mogelijk was. De brug en houten delen zijn daarom als losse delen naar Sneek getransporteerd. Het stalen dek is in 2 delen van 32 bij 7,5 meter van Bergum naar Sneek vervoerd. De houten delen zijn als balken aangevoerd en naast het stalen dek opgebouwd. Nadat alle delen afzonderlijk waren afgebouwd, bleven er een stalen dek en twee houten bogen over. Deze delen zijn op de bouwplaats opgezet en gekoppeld. Nadat op deze manier de gehele brug in elkaar gezet is, is deze compleet naar de definitieve locatie gereden om daar tussen de landhoofden geplaatst te worden.

Technische Specificatie

Wat de houten brug Akkerwinde zo uniek maakt, is dat de houten constructie het stalen rijdek kan dragen. Bovendien kan de brug verkeer uit de hoogste verkeersklasse (60 ton) aan. De feiten van de brug op een rijtje:

LENGTEBREEDTEHOOGTEGEWICHT
Brugdek32 m13 m150 ton
Houten opbouw13 m300 ton
Draad- en verbingsstangen9 ton
Hoeveelheid hout690 m3

  • ISO 9001
  • EN ISO 3834-2
  • EN 1090-1
  •  VCA**
  •  CO² prestatieladder